Potentiaalvereffening: neutraliseren van verschillen in spanning
Potentiaalvereffening kan verschillen in spanning neutraliseren (vereffenen) en is erg belangrijk voor de veiligheid. Het zorgt ervoor dat alle metalen voorwerpen in een ruimte of huis hetzelfde elektrische potentiaal krijgen. Hierdoor ontstaat er geen elektrische spanning meer tussen de geaarde voorwerpen.
Waarom is potentiaalvereffening belangrijk?
Potentiaalvereffening is een belangrijke veiligheidsmaatregel in elektrische installaties omdat het helpt om gevaarlijke spanningsverschillen te voorkomen tussen geleidende delen die normaal gesproken niet onder spanning staan. Dit draagt op verschillende manieren bij aan de veiligheid:
-
Voorkomen van elektrische schokken: Potentiaalvereffening zorgt ervoor dat alle metalen en geleidende delen, zoals waterleidingen en apparaten, hetzelfde elektrische potentiaal hebben. Hierdoor wordt het risico op gevaarlijke schokken bij aanraking verminderd.
-
Bescherming tegen overspanning: Het voorkomt schade aan apparatuur en installaties door de lading die bijvoorbeeld door blikseminslag ontstaat, gelijkmatig te verdelen en af te voeren.
-
Verhoogde veiligheid in natte omgevingen: In ruimtes met water, zoals badkamers of keukens, is de kans op elektrische schokken groter. Potentiaalvereffening zorgt ervoor dat metalen oppervlakken geen gevaar vormen door ze op hetzelfde potentiaal te houden.
- Voorkomen van brandgevaar: Door spanningsverschillen te minimaliseren, verkleint potentiaalvereffening de kans op vonken of kortsluiting, wat het risico op brand door elektrische problemen vermindert.
De werking van een potentiaalvereffening
Om spanningsverschillen te voorkomen, koppelt de potentiaalvereffening alle onderdelen van een gebouw die stroom kunnen geleiden aan elkaar. Denk hierbij aan de waterleiding, cv-leidingen, trappen en kabelgoten.
Tussen deze delen worden geleidende verbindingen geplaatst. De delen worden vervolgens via een potentiaalvereffeningsrail aangesloten op de veiligheidsaarding. Mocht er een uitwendige bliksemafleiderinstallatie aanwezig zijn, dan wordt de potentiaalvereffening hier ook op aangesloten.
Potentiaalvereffening bij actieve geleiders
Actieve geleiders, zoals data- en besturingskabels, kunnen niet rechtstreeks met de aarde verbonden worden zonder functieverlies. Dit betekent dat zij niet aan elkaar en aan de potentiaalvereffening kunnen worden gekoppeld.
Voor deze leidingen gebruiken we een overspanningsbeveiliging. Hierdoor koppelen de leidingen alleen bij hoge spanningen met elkaar en met de potentiaalvereffening. De overspanningsbeveiliging en potentiaalvereffening zorgen er samen voor dat alle apparatuur goed beschermd is bij een blikseminslag of overspanning.