Aardingsinstallatie
Een aardingssysteem kan aangelegd worden in verschillende vormen en varianten. Hierbij levert Aardnet altijd maatwerk.
Aardingsinstallatie bij Aardnet
We leggen uw aardingssysteem met zorg en vakmanschap aan. Aardnet is lid van brancheorganisatie Techniek Nederland en is VCA-gecertificeerd. Verder is Aardnet een van de 15 bedrijven in Nederland met een BRL 1201-certificering. Dit is een certificatieregeling die een kwaliteitsstandaard hanteert voor ontwerp, installatie en inspectie van bliksembeveiligingsinstallaties.
Hieronder ziet u een overzicht van verschillende aardingssystemen. Wij adviseren u graag welke installatie en welke beveiligingsklasse de beste keus is voor uw pand.
Veiligheidsaarding
Een veiligheidsaarding is voor de meeste elektrische installaties wettelijk verplicht. Een goede veiligheidsaarding voorkomt dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan en zo levensgevaar en brandgevaar opleveren. Een goed aangelegde veiligheidsaarding is onmisbaar. Tegenwoordig staan er namelijk heel wat apparaten bij ons in huis om over een bedrijf nog maar niet te spreken. Wanneer een fout optreedt tussen de faseleiding en een metalen gestel of beschermingsleiding in een stroomketen of in elektrisch materieel, moet een installatieautomaat of zekering automatisch de voeding uitschakelen binnen de uitschakeltijd zoals vereist in de NEN 1010.
Functioneel aardingssysteem
Zeer gevoelige elektronische apparatuur heeft een aardingssysteem nodig dat storingsvrij is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan laboratoria, computerruimtes en telecommunicatieruimtes. Een functionele aarding is een storingsvrije aarding die afgeschermd is van vreemde spanningsvelden. Met een storingsvrij elektrisch nulpunt voorkomt de functionele aarding de beïnvloeding van gevoelige elektrische installaties.
Bliksemaarding
Een bliksemaarding bestaat uit aardelektroden en ringleidingen die worden aangesloten op de afgaande leidingen van de bliksembeveiliging. Zo kan de stroom van een blikseminslag veilig afgevoerd worden.
Is uw aardingssysteem aangesloten op de waterleiding?
Vaak is het aardingssysteem aangesloten op het waterleidingnet. Steeds meer waterleidingmaatschappijen saneren echter de waterleidingen: de loden leidingen worden dan vervangen door kunststof. Aangezien kunststof leidingen geen elektriciteit kunnen geleiden, vervalt de veiligheidsaarding. Het is dan ook van belang dat de elektrische installatie weer gekoppeld wordt aan een onafhankelijk aardingssysteem. Hierna kunnen pas de loden waterleidingen vervangen worden.
Heeft u een brief ontvangen dat de loden waterleidingen worden gesaneerd? Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor een goed werkende veiligheidsaarding. Wij zijn u graag van dienst bij het aanleggen van een nieuw aardingssysteem.