Uw aardpen laten slaan door Aardnet
Een aardpen, ook wel een aardingspen genoemd, zorgt ervoor dat ontsnappende stroom de aarde in wordt geleid. Door een aardpen te slaan wordt overspanning, ontstaan door bijvoorbeeld kortsluiting door blikseminslag, direct afgeleid naar de grond. Hierdoor wordt eventuele schade aan gebouwen en elektrische apparaten voorkomen. Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor aardingsinstallaties.
Wat is een aardpen?
Een aardpen zorgt ervoor dat overtollige stroom de aarde in geleid kan worden wanneer dit nodig is. De aardpen is een massieve stalen staaf met een massieve koperen geleider van 25 of 50mm2. Deze zorgt voor de verbinding tussen het lichtnet en de aarde.
Goede aarding middels een aardpen zorgt voor veiligheid in uw woning. Samen met het aansluiten van een aardlekschakelaar in de meterkast zorgt een aardpen ervoor dat de stroom bij overspanning tijdig wordt uitgeschakeld bij bijvoorbeeld overbelasting of kortsluiting.
Aardpen slaan bij oude woningen
Sinds 1975 is het hebben van een aardpen bij uw woning verplicht. Voor 1975 lag de keuze voor het wel of niet laten slaan van een aardpen bij de woningeigenaar. Tot die tijd werd het waterleidingnetwerk vaak gebruikt als afvloeipunt.
Tegenwoordig worden in verband met loodsanering deze leidingen vervangen door kunststofleidingen. Hierdoor kan dit leidingnetwerk niet meer gebruikt worden om de stroom af te geleiden naar de grond. Het kan dus zijn dat een woning gebouwd voor 1975 geen aardpen heeft. Het is daarom belangrijk om je oude woning te laten controleren op het wel of niet ontbreken van een aardpen.
Waarom een aardpen slaan belangrijk is
Het laten slaan van een aardpen is een van de belangrijkste maatregelen om een woning of bedrijfspand te beschermen tegen de gevolgen van kortsluiting of overspanning. Wanneer er sprake is van overspanning moet de stroom die op het lichtnet staat ergens naartoe kunnen. De aardpen zorgt er in dat geval voor dat de stroom het pand kan verlaten.
Ook lekkende energie wordt middels de aardpen de aarde in geleid. Zonder aardpen bestaat de mogelijkheid dat de woning onder stroom komt te staan of er brand ontstaat.
Lees hier waar de kosten voor het slaan van een aardpen uit bestaan of vraag direct een offerte aan.
Hoe wordt een aardpen geslagen?
Een aardpen kunt u niet zelf plaatsen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend bedrijf. Een aardpen laten slaan neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag. Daarbij wordt gekeken naar de grondsoort en de benodigde lengte van de aardpen om de juiste weerstand te bereiken.
De aardpen wordt in de grond geslagen. Meestal worden er meerdere staven op elkaar aangebracht en in de grond geslagen om de vereiste diepte te bereiken waarop stroom het beste de aarde in geleid kan worden.
Wanneer wij bij u een aardpen komen slaan dan hoeft u er enkel voor te zorgen dat de locatie/meterkast vrij toegankelijk is. Verder hoeft u nergens rekening mee te houden. Daarnaast worden alle werkzaamheden uitgevoerd volgens de NEN 1010. Zo bent u verzekerd van een kwalitatieve en gecertificeerde installatie. Na oplevering ontvangt u een certificaat van ons.
FAQ - veelgestelde vragen
Wat zijn de kosten voor het slaan van een aardpen?
Hoe diep moet een aardpen in de grond?