Bliksembeveiliging: ga voor betrouwbare bescherming tegen blikseminslag
De juiste bliksembeveiliging zorgt ervoor dat jouw woning of bedrijfspand, inclusief de aanwezige apparatuur, is beschermd tegen bliksemschade. Een goede beveiliging voorkomt schade aan apparatuur en het pand en je zorgt er daarnaast ook voor dat er geen brand ontstaat na inslag. Ook niet onbelangrijk, een bliksembeveiligingsinstallatie biedt rust voor mensen met angst voor onweer.
Bliksembeveiliging voor directe en indirecte inslag
Een woning of bedrijfspand kan op twee manieren getroffen worden door de bliksem. Dit kan door directe of indirecte blikseminslag. In beide gevallen kan dit voor schade zorgen. Bliksembeveiliging omvat alle maatregelen die genomen moeten worden om elektrische stroom van een blikseminslag veilig naar de aarde te geleiden. Een bliksembeveiligingsinstallatie beschermt panden tegen zowel directe als indirecte blikseminslagen.
Directe blikseminslag
Bij directe blikseminslag wordt de woning of het bedrijfspand direct getroffen door de bliksem. Bij huizen in open gebieden is de kans op een directe inslag groter dan bij huizen in bebouwd gebied.
Indirecte blikseminslag
Bij indirecte blikseminslag wordt een woning, pand of ander object in de omgeving getroffen door de bliksem. De ingeslagen bliksem zorgt dan voor een hoge piek in het stroomnetwerk. Via kabels en leidingen kan deze spanning dan bij uw woning of bedrijfspand terecht komen.
Waarom is bliksembeveiliging belangrijk?
Bij blikseminslag in een woning of bedrijfspand kunnen er brand en schade aan het gebouw ontstaan, zoals scheuren in de muren of zwartgeblakerde oppervlakken. Daarnaast kan zowel directe als indirecte blikseminslag spanningsgevoelige apparatuur beschadigen. Dit komt door overspanning op elektrische leidingen. Deze spanning kan leiden tot defecten in apparaten zoals televisies, computers, keukenapparatuur en zelfs telefoons of tablets die aan de lader liggen.
Bliksembeveiliging aansluiten: een bliksemafleider en overspanningsbeveiliging
Schade door directe blikseminslag kan voorkomen worden door een bliksemafleider. Met deze bliksembeveiliging wordt stroom via gecontroleerde leidingen naar de aarde geleid. Dit noemen we ook wel uitwendige bliksembeveiliging en wordt door middel van massieve koperen of aluminium leidingen aan de buitenzijde van het gebouw aangebracht. Hierdoor ontstaat een zogenaamde “kooi van Faraday”. Dit is een constructie waarbij een bliksemstroom afgevoerd kan worden naar een aardingsinstallatie, die de stroom vervolgens de aarde in laat stromen.
Ondanks deze belangrijke beveiliging kan er nog steeds schade ontstaan aan elektronische apparaten. Deze schade ontstaat doordat er in de afzonderlijke kabels en leidingen in het pand een te hoge spanning ontstaat. Dit is wat we ook wel indirect of secundaire bliksemschade noemen.
Schade door indirecte inslag voorkomen
Overspanning door blikseminslag ontstaat wanneer de ontlading een plotselinge hoge stroom door leidingen veroorzaakt. Deze piekstroom kan via kabels in een gebouw binnendringen, wat vervolgens kan leiden tot defecten in aangesloten apparatuur. De juiste bliksemafleider in combinatie met overspanningsbeveiliging helpt schade te voorkomen. Overspanningsbeveiliging, zoals een overspanningsafleider, kan geplaatst worden in de meterkast.
Bliksembeveiliging op maat laten installeren
Aardnet is specialist in het installeren van bliksembeveiligingsinstallaties volgens de Europese norm NEN-EN-IEC 62305. Elke bliksembeveiliging wordt op maat ontworpen en aangebracht. Wij installeren bliksembeveiligingsinstallaties bij bedrijven, woningen, telecominstallaties, opslagterminals, windmolens en nog veel meer, door heel Nederland en België. Daarnaast verzorgen wij bliksembeveiliging op locatie voor festivals en evenementen. Kortom, alles wat men beveiligd wil hebben tegen blikseminslag.
Bliksembeveiliging voor festivals en evenementen
Aardnet is de marktleider in Nederland op het gebied van bliksembeveiliging voor festivals en evenementen. Door de aanwezigheid van veel mensen is veiligheid essentieel. Aardnet heeft specialisten in dienst die een passende bliksembeveiligingsinstallatie installeren bij deze evenementen. Zo zijn alle podiums, tenten en activiteiten voor bezoekers zo goed mogelijk beveiligd!
Lees hier meer over bliksembeveiliging voor festivals.
Voorkom schade met bliksembeveiliging van Aardnet
Heb jij nog vragen over bliksembeveiliging? Bekijk deze veelgestelde vragen:
Is bliksembeveiliging verplicht?
Bliksembeveiliging is niet verplicht. De juiste bliksembeveiliging zorgt ervoor dat de kans op schade en brand bij een blikseminslag wordt verminderd.
Is bliksembeveiliging voor zonnepanelen nodig?
Zonnepanelen verhogen de kans op blikseminslag niet, maar kunnen wel beschadigd raken als gevolg van een blikseminslag. De aanwezigheid van zonnepanelen kan daarnaast voor grotere schade zorgen. Sinds 1 januari 2018 is het aarden van zonnepanelen verplicht. Om te bepalen welke bliksembeveiliging voor zonnepanelen in jouw situatie het beste is, kan Aardnet een risicoanalyse uitvoeren.
Welke beveiligingsklasse moet gehandhaafd worden?
De beveiligingsklasse die gehandhaafd moet worden verschilt per situatie. Daarom is het mogelijk dat Aardnet eerst een veiligheidsrisico-analyse voor het te beveiligen object uitvoert.
Op basis van deze analyse ontvangt u een rapport met een voorstel voor de klasse van de beveiliging. Er wordt gekeken welke klasse nodig is om de kans op bliksemschade op een acceptabel niveau te krijgen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de NEN-EN-IEC 62305 norm voor bliksembeveiliging.
Wat zijn de kosten van bliksembeveiliging?
De kosten van bliksembeveiliging zijn afhankelijk van een aantal factoren:
-
De beveiligingsgraad. Er zijn vier soorten beveiligingsklasse (LPL 1 t/m LPL 4), met een beveiligingsgraad van 98% bij LPL 1 en 81% bij LPL 4.
-
De constructie van het gebouw. Hierbij wordt gekeken naar de grootte van het gebouw, de hoogte en de vorm van het dak.
-
De bodemgesteldheid. Voor bliksembeveiliging is een goede aarding nodig, niet elke bodemlaag kan stroom geleiden. Hoe dieper de benodigde bodemlaag ligt hoe hoger de kosten.