Overspanningsbeveiliging zonnepanelen
Een goede overspanningsbeveiliging voorkomt beschadiging aan en van uw zonnepanelen.
Overspanning in zonnepanelen
Overspanning in zonnepanelen komt gelukkig niet vaak voor. Wanneer het wel voorkomt kan het grote gevolgen hebben. Het rendement zal afnemen en de zonnepanelen kunnen defect raken. In het ergste geval kan er brand op het dak ontstaan.
Hoe ontstaat overspanning door zonnepanelen?
Overspanning door zonnepanelen ontstaat vaak wanneer uw zonnepanelen een te hoog voltage hebben. De opgewekte energie kan alleen worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet als de spanning van de omvormer, die gekoppeld is aan de zonnepanelen, hoger is dan de spanning van het net. Wanneer de zonnepanelen een te hoge spanning in het net leiden, kan dit problemen opleveren voor de aangesloten elektrische apparatuur.
Hoe ontstaat overspanning in zonnepanelen?
Er zijn meerdere manieren waarop overspanning in uw zonnepanelen kan ontstaan. Denk hierbij aan:
-
Productiefouten
-
Slechte kwaliteit
-
Beschadigingen
-
Blikseminslag
Overspanning door een productiefout of door slechte kwaliteit zonnepanelen
Bij zonnepanelen van slechte kwaliteit of door een productiefout kan er overspanning in de connectoren ontstaan. Vaak wordt dit veroorzaakt door een lasfout. Kabels van slechte kwaliteit of van verschillende fabrikanten kunnen ook overspanning veroorzaken.
Beschadigingen aan de zonnepanelen
Bij oudere installaties of na een storm kunnen de kabels en connectoren van de zonnepanelen beschadigd raken. Wanneer kabels of connectoren beschadigd zijn kan dit voor overspanning zorgen.
Blikseminslag
Blikseminslag zorgt voor een piek in de stroomspanning. Zonnepanelen kunnen hier, net zoals andere elektronische apparaten, onder lijden. Overspanning door blikseminslag kan zowel door directe blikseminslag als door indirecte blikseminslag veroorzaakt worden. Indirecte blikseminslag is een blikseminslag die in de directe omgeving inslaat. Dit kan zelfs op 100 meter afstand zijn.
Zorg voor goede overspanningsbeveiliging
Om schade aan uw zonnepanelen te voorkomen is het belangrijk dat het gedeelte tussen de omvormer en de meterkast is beveiligd tegen overspanning. Ondanks dat hoeft er geen directe overspanningsbeveiliging geplaatst te worden op de zonnepanelen. Dit omdat de zonnepanelen vaak al dubbel geïsoleerd zijn.
De overspanningsbeveiliging gebeurt door het aarden van de zonnepanelen installatie via de omvormer. Dit noemen we ook wel de overspanningsbeveiliging van de pv-installatie.
Aarden zonnepanelen
In de NEN1010 wordt een zonnepanelen installatie beschouwt als ‘vreemd geleidend deel’. Het is daarom verplicht om de zonnepanelen installatie te aarden.
Het aarden van de zonnepanelen gebeurt via de omvormer. Naast de DC-kabels loopt er een aardingskabel van de zonnepanelen naar de omvormer. De aardingskabel wordt ook wel de vereffeningsleiding genoemd. Deze dient aangesloten te worden op de aardrail van de omvormer. Zodra deze op de hoofdaarde van het gebouw is aangesloten is de zonnepanelen installatie geaard.
Een omvormer moet tijdens een onweersbui altijd met de wisselspanning verbonden zijn. In Europa gekeurde en verkochte omvormers hebben standaard overspanningsbeveiliging.